Impressie

Ensemble VIJF! op zaterdag 23 april 2022

Zaterdag 23 april 2022 werden we in De Vroone getrakteerd op een prachtig concert door vijf dames uit Het Zeeuws Orkest. Zij bespelen vijf verschillende instrumenten, fluit, viool, harp, fagot en hobo, en vormen samen een uniek ensemble. Het was niet de eerste keer dat ze in Kapelle optraden. Enkele bezoekers die eerder van ze hadden genoten kwamen nu speciaal terug.

We kregen o.a. te horen Danse de Sabre van Khachaturian en Misirlou uit de soundtrack van Pulp Fiction. Een prachtig concert, een bijzonder ensemble en een fantastisch vakmanschap.

Super genoten van VIJF!
Voor herhaling vatbaar”.
J.B.

Maikel Harte met try-out ‘DEUR’ 20 november 2021

Oudejaarsshow Maikel Harte begrip in Zeeland 

Vorig jaar werd een jarenlange traditie abrupt onderbroken: de eindejaarsvoorstelling van Maikel Harte kon in het coronajaar geen doorgang vinden. Zaterdagavond stond hij in dorpshuis de Vroone in Kapelle gelukkig wel weer op het podium met zijn nieuwste programma ‘Deur’. 

De jaarlijkse eindejaarsshow van Maikel Harte is een begrip in Zeeland. Harte, in het dagelijks leven advocaat in Terneuzen, noemt zichzelf gelegenheidsartiest en hobbycabaretier. Wellicht doen die benamingen geen recht aan zijn status in de Zeeuwse theaterwereld. Hij maakt immers al jaren naam en faam met zijn oudejaarsconference die hij speelt in de grootste theaters van Zeeland. Voorafgaand aan die shows trekt hij langs dorpshuizen en kleinere zalen om zijn grappen uit te proberen. Deze zaterdagavond is hij in De Vroone in Kapelle en speelt hij zijn try-out voor een uitverkochte zaal. 

Uitverkocht is in coronatijd een relatief begrip. Het dorpshuis in Kapelle heeft in de oorspronkelijke theateropstelling ruim 200 plaatsen en daarvan worden er momenteel 150 gebruikt. Bij binnenkomst wordt iedereen gevraagd een mondkap op te zetten, totdat je als bezoeker je zitplaats voor de rest van de avond hebt bereikt. Van het horecagedeelte is alleen voorafgaand aan de show gebruik te maken en er is geen pauze. 

Na zijn opkomstapplaus gaat Harte meteen in op de omstandigheden. “Ieder nadeel heb z’n voordeel”, klinkt het vanaf de bühne. ,,Iedereen mag dit keer drank mee de zaal innemen, dus het zou mij niet verbazen als er ergens 6 flessen bier en een glas wijn onder een stoel staat.” Daarmee is de toon van de avond meteen gezet. Of het nu aan de intieme ruimte ligt, de gastvrijheid van de mensen of de stijl van de cabaretier, de avond kent een ongedwongen en gemoedelijke sfeer. Het is alsof het publiek aanwezig is op een verjaardagsfeestje, waarop één oom de show steelt met een aaneenschakeling van grappen. Harte vertelde twee jaar geleden al eens aan de PZC dat hij de nodige toeschouwers van zijn oudejaarsshow inmiddels herkent. ,,Het is net familie, je ziet ze alleen in december’, grapte hij toen.  

Om het ongedwongen karakter van de avond te duiden: een man verlaat halverwege de voorstelling de zaal met de mededeling ‘Ik mot ffe pissen’. “Je komt toch nog wel terug?”, roept Harte hem toe. Een kwartier later geeft een vrouw op de eerste rij aan last te hebben van de kou. De organisatie is verplicht de zaal te ventileren, waardoor een jas inderdaad geen overbodige luxe is. Harte weet een jas van een medewerker op te trommelen die hij eigenhandig bij de bezoekster aflevert. Daarna gaat de show ‘gewoon’ weer verder. 

Het zijn slechts details op deze avond, hoofdzaak is dat Harte opnieuw aantoont dat hij in Zeeland ongeëvenaard is, enig in zijn soort. Zijn veelal Zeeland gerelateerde humor en de afwisseling van sketches en liedjes slaan aan bij het publiek. In Zeeuws dialect vertelt hij over zijn eigen leven en het leven van alledag, met een vette knipoog uiteraard. Bijvoorbeeld waarom hij een vegetarische barbecue bezoekt of waarom één van zijn vaste bezoekers dit jaar niet naar zijn show komt. Hij sluit de voorstelling af met een dankwoord voor zijn publiek: ‘Jullie hebben kou, ventilatie en corona getrotseerd om hier te zijn, ontzettend bedankt’.    

Voor Stichting Kapelle Cultureel – organisator van de avond – is het optreden van Maikel Harte één van de hoogtepunten van het jaar. Programmeur Marianne Lavrijssen is trots op de manier waarop een team vrijwilligers de optredens mogelijk maakt. ,,Wij zetten ons allemaal in om een zo gevarieerd mogelijk programma aan te bieden. We hebben de voorbije jaren o.a. Rik Mol, Shirma Rousse en The Billy Joël Experience bij ons op het podium gehad. En we organiseren Talent &Starz, een talentenshow voor kinderen van 12- 18 jaar.” Ook voor begin 2022 staan er al de nodige optredens op de planning. ,,De eerstvolgende is een kindervoorstelling van Hilaria op 8 januari, daarna volgen LOS muziek theater en de Abba tribute band. Allemaal momenten om naar uit te kijken.” 

Hans Puik – PZC

StarkLinnemann Trio 30 oktober 2021

Wat een feest! Paul Stark (piano), Jonas Linnemann (drums) en Maciej Domaradzki (contrabas) trakteerden ons op een prachtig concert. Liszt gestopt in een Universal Crossover Music jasje. Heel bijzonder, bijzonder genieten!

“Wat heerlijk om weer live te kunnen spelen na zo’n lange tijd. Alles was tip-top geregeld en we voelden ons meer dan welkom en gewaardeerd!” – Paul Stark

Foto’s: Bert Pasman

“Fijne avond, Jazz met een klassieke tint! Fantastisch om naar te luisteren.
En wat een musici! Heerlijk en bedankt.”
E.K.

“Heel verrassend! Mooi! Een fijne avond gehad!”
D.K.

Ogham 25 september 2021

Na lange tijd pandemiebeperkingen konden we op 25 september 2021 in De Vroone weer eens genieten van een muzikaal optreden voor een goed gevulde zaal. Ogham startte het nieuwe evenementenseizoen 2021-2022 met Schots-Ierse Folkmuziek.
We genoten met volle teugen van de energie en het enthousiasme waarmee de groep hun muziek ten gehore bracht. Een mooi begin van het seizoen.

“Een geweldig mooie avond gehad met Ogham!!
Wat een supermuzikanten en heel veel humor. Top!!”
R. en C. van K.

“Het was weer een spetterend optreden van Ogham!”
J. en I.

“De eerste keer dat we van jullie muziek en optreden konden genieten. Heerlijk!!
Een volgende keer komen we zeker weer.”
P. en I. S.